joi, 2 aprilie 2009

Albumul de nunta si grafica din paginile lui

Ati vazut deja probabil ca o noutate pe piata fotografiilor si albumelor de nunta o reprezinta albumele de dimensiuni mai mari decat fotografiile obisnuite, cu pagini din hartie fotografica cartonata, pagini pe care se tiparesc direct fotografiile digitale. In loc de a printa separat fotografiile la dimensiuni uzuale (9 x 13 cm sau 10 x 15 cm) si de a le aseza ulterior intr-un album cumparat, noul tip de albume ofera - pe langa avantajele dimensiunilor mai mari si a aspectului elegant - si avantajul de a avea fotografii direct in filele lui, ca intr-un album de arta.
Vom vorbi alta data mai pe larg despre aceste albume, care pot fi transformate in adevarate opere de arta, cu amintiri pentru toata viata.


Subiectul de azi are de fapt legatura cu aranjarea si pregatirea grafica a paginilor acestui album. Trebuie sa stiti ca acest nou gen de album permite folosirea intregului spatiu rezultat prin deschiderea a doua pagini aflate fata in fata - adica se poate tipari pe toata suprafata unei pagini duble. Motiv pentru care multi fotografi de duzina conving clientii sa exploateze la maxim tot acest spatiu, astfel incat intr-un album cu 30 de pagini format 20 x 30 cm, va fi utilizata toata suprafata desfasurata de 40 x 30 cm si vor fi inghesuiti toti nuntasii si toate momentele nuntii. Astfel, in loc sa beneficieze de dimensiunea mare a paginii pentru a pune in valoare o fotografie reusita, majoritatea albumelor de acest gen pe care le-am vazut sunt de fapt varianta tiparita a binecunoscutului album chinezesc intzesat cu multe poze mici, din diverse momente si ipostaze ale evenimentului. Ceea ce rapeste mult din farmecul si eleganta pe care ar fi putut-o da fotografiilor un astfel de album.

Mai mult decat atat, mai este la moda si inzorzonarea fotografiilor cu tot felul de elemente grafice fara unitate tematica si legatura cu atmosfera fotografiilor, care nu fac decat sa aglomereze si sa dea o aura de kitch albumului, nicidecum sa-l infrumuseteze.
IMPORTANT - Designul grafic adevarat, realizat de un profesionist poate face intr-adevar minuni cu fotografiile si cu albumul. Dar asta depinde de profesionalismul si bunul gust al fotografului si al Designerului, cat si de increderea pe care clientul le-o acorda acestora.
Avem mai jos o exemplificare a aceea ce face diferenta intre o pagina de album kitch-oasa si o grafica armonioasa, bine integrata cu fotografia. Iata 4 exemple de layouturi de album realizate de graficieni diferiti. Doar personajele sunt aceleasi:

ASA NU
Un layout care nu are nici o legatura cu ideea de nunta, cu personajele si care depaseste cu mult limitele prostului gust

O amestecatura de elemente dulcegi imbinate intr-un mod cam nefericit: fundite, inimioare, lacrimi, spriale etc.

ASA POATE
Desi destul de incarcat, acest layout are totusi sens si echilibru. Si pune in valoare elementele si coloristica din fotografii.

ASA DA
Iata un Design potrivit cu fotografiile si stilul personajelor, cu elemente delicate imbinate rafinat si care face inca din layout trimiterea catre elegantul album in care va fi tiparit.