luni, 4 mai 2009

Ipostazele "furate" - valoarea fotografiilor de nunta in stil jurnalistic

Stim toti fotografiile standard de nunta si ipostazele "la comanda" pe care le poti gasi in aproape fiecare set de fotografii de nunta din Romania: formatia mare de nuntasi pe scarile bisericii, dansul din timpul slujbei religioase, mirii imbrasitati intr-un parc, pozele obligatorii cu nasii, parintii, rudele de diferite grade, pozele de grup cu prietenii lui si cu prietenii ei, cu fetele si baietii, etc.
Realizate cu profesionalism si talent chiar si aceste fotografii care intra in ritualul unei nunti romanesti, pot fi frumoase si expresive. De prea putine ori, insa, ele se pot numi "fotografii artistice" sau se poate spune despre ele "sunt superbe". Si asta se intampla pentru ca sunt fotografii formale, facute "la comanda", in care toti stiu cum sa stea, ce sa faca, cat dureaza si ce urmeaza. Astfel fotografiile celui mai asteptat eveniment din viata pierd ceva aproape la fel de important ca si lumina - pierd naturaletea si firescul ipostazelor reale.

Ati observat desigur emotia si insufletirea fotografiilor care insotesc reportajele de prin ziare, unde imaginea e parca "live" si personajele parca prind viata si vorbesc despre evenimentul la care au luat parte. Mai mult chiar, parca in fotografiile jurnalistice personajele ne dau - fara sa-si dea seama - detalii si amanunte in plus despre ei si viata lor, altele decat cele povestite de reportaj. Si toate acele fotografii sunt facute fara ca subiectii lor sa fie constienti ca sunt fotografiati si sa-si puna problema ipostazei in care ar trebui sa pozeze. Asa am putea descrie fotografiile de reportaj, fotografiile in stil jurnalistic.
Iar acest stil de fotografiere e potrvit nu numai pentru presa, ci si pentru a insufleti si a "povesti live" despre ziua aceea frumoasa in care doi oameni incep o viata impreuna.

Iata care este farmecul pe care il au fotografiile de nunta jurnalistice, fotografii pe care profesionistii reusesc sa le "fure" la un astfel de eveniment.